Sunday, January 9, 2011

Bye Bye 2010 with a chocolate taste / Addio al 2010 con un tocco di cioccolato

English

It is said that a nice end of the year is already a positive start for the new one which is about to begin. So I spent New Year's Eve 2010, in a way dedicated to good food, choosing a dinner at Cavalieri Ducati, a restaurant located in the province of Ferrara. Clearly, the chocolate is not at the base of the menu but the chef, Stefano Malagoli young and creative, works it knows very well ... there's even a certificate hanging on a wall for the best non-alcoholic chocolate cake. But it’s not all. The restaurant is quite nice and the atmosphere is very cozy, thanks to the parents of the chef who take care of room and make the guests comfortable. From the photos on the walls it is shown a great passion for Ducati motorcycles, which probably inspired the name of the restaurant. The cuisine is varied, from fish to meat, vegetables and desserts, flagship of the menu, all with a common theme: originality and willing to experiment. I decided to talk about this place, because the cake served  on the 31 December was a delicious surprise:  bavarian pie with chocolate Felchlin 72% with almond praline, chocolate sponge cake, cherries and gele, caramel glaze with passion fruit sorbet and crispy crust of cake. Soft, tasty and not heavy, along with the spectacular presentation, the pie was a worthy way to say goodbye to 2010 and welcome 2011. 
The Cavalier Ducati is the place where to eat well and enjoy the real "sin of gluttony".



Italiano

Si dice che un piacevole fine anno rappresenti già un inizio positivo per il nuovo che sta per cominciate. Così il Capodanno 2010 l’ho trascorso decisamente all’insegna del buon cibo, scegliendo una cena ai Cavalieri Ducati, ristorante situato nella provincia di Ferrara. Chiaramente la cioccolata non è alla base del menù ma lo Chef, Stefano  Malagoli giovane e creativo sa lavorarlo molto bene…appesa ad una parete c’è addirittura un attestato per il miglior dolce al cioccolato analcolico. Ma non è tutto. Il locale è molto carino e l’atmosfera è davvero accogliente grazie anche ai genitori dello Chef che si occupano della sala e mettono a proprio agio gli ospiti. Dalle foto appese alle pareti emerge una grande passione per la moto Ducati,che probabilmente ha ispirato anche il nome stesso  del ristorante. La cucina è varia, dal pesce alla carne, alle verdure, ai dolci, fiori all’occhiello del menù, il tutto con un filo conduttore, l’originalità e la voglia di sperimentare. Ho deciso di parlare di questo locale,  perché il dolce proposto il 31 dicembre è stata  una squisita sorpresa: tortino di bavarese al cioccolato fondente Felchlin 72% con pralinato alle mandorle, pan di spagna al cacao, geleè alle ciliegie marasche e glassa al caramello con sorbetto al frutto della passione e crostone di panettone croccante. Morbido, saporito e per nulla pesante, insieme alla scenografica presentazione, il tortino è stato un degno modo per salutare il 2010 e dare il benvenuto al 2011.
I Cavalier Ducati sono il posto giusto per mangiare bene e gustare dei veri “peccati di gola”.





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