Sunday, November 14, 2010

Truffles Time / Tempo di tartufi

English

The rainy season has allowed the growth of several truffles in italian hoods. The festivals dedicated to the truffle multiply and restaurants introduce new menu recipes made with truffles. I personally like eating truffle, but my favorite is for sure  the chocolate ones. So, during one afternoon a bit 'dull I thought it might be a good idea to prepare truffles ... with my style, vegetarian oriented.


Ingredients
17 ounces chocolate
10 ounces cream plant
5 ounces margarine
3,5 ounces of honey
2,7 Oz of whiskey
cocoa powder


Preparation time about 1 hour.

Soften the chocolate in microwave or bain-marie. Once melted add it gradually to the cream, stirring gently. Continuing to mix together the margarine and then slightly warmed, honey, and then whiskey. Once blended everything right, let it harden in the refrigerator for about an hour. During the 60 minutes remove the ganache from the refrigerator at least twice to mix the best.
Prepare a bowl with cocoa powder inside. Remove the ganache and use a pastry bag or just a spoon to create balls of chocolate inside the bowl with cocoa powder. Swirl the chocolate in the dust and create balls as spherical as possible. The truffles are ready!
You'll probably get truffles which are not perfectly spherical but definitely tasty and flavorful. The only thing is that probably because of the margarine, they will be more tender than the truffles that you can buy in the bakery ... but just put them in the refrigerator for a few hours and they’ll become more compact.





Italiano 

La stagione piovosa ha permesso la crescita di parecchi tartufi in giro per i vari boschi italiani. Le sagre dedicate al tartufo si moltiplicano e i ristoranti introducono nel menù nuove ricette a base di tartufo. Personalmente mangio volentieri il tartufo ma quello che preferisco è di gran lunga quello di cioccolato. Così in un pomeriggio un po’ uggioso ho pensato che potesse essere un’ottima idea, prepararne un po’… con il mio style, vegetariano oriented.

Ingredienti
½ kg cioccolato fondente
300 g panna da cucina vegetale
130 g di margarina vegetale
100 g di miele
80 ml di whisky
cacao amaro in polvere

Tempo di preparazione circa 1h.

Ammorbidire il cioccolato fondente in microonde oppure a bagnomaria. Una volta sciolto unitelo gradatamente alla panna, mescolando delicatamente. Continuando a mescolare unire poi la margarina leggermente intiepidito, il miele e infine il whisky. Una volta amalgamato tutto per bene, lasciarlo indurire in frigorifero per circa un’ora. Durante i 60 minuti estrarre la ganache dal frigorifero almeno due volte per amalgamarla al meglio.
Preparare quindi una ciotola con all’interno la polvere di cacao amaro. Estrarre la ganache e utilizzare un sac 
à poche o semplicemente un cucchi aio per creare delle palline di cioccolato all’interno del recipiente con il cacao in polvere. Roteare il cioccolato nella polvere e creare delle palline il più sferico possibile.
I tartufi sono pronti!
Alla fine si otterranno dei tartufi, non perfettamente sferici ma sicuramente gustosi e saporiti. L’unico appunto è che probabilmente a causa della margarina vegetale saranno più teneri rispetto ai tartufi di pasticceria… è sufficiente però metterli in frigorifero per qualche ora e diventeranno più compatti.


No comments:

Post a Comment